Jumaat, 30 Julai 2010

3 Stooges SSK Gagal Bela Boss Mereka, Antara 2 Penasihat Sains
Tolol, Bacul dan Dayus punya 3 Stooges - MUSLI OLI - BAROR SAWI - PARDAN MAJI.

Siti tanya, mereka diam seribu bahasa kerana tidak dapat jawab - tu lah asyik mengampu saja.

Pengarah Pusat Kajian Kelestarian Global Universiti Sains Malaysia (USM) Prof Emeritus Datuk Dr Zakri Abdul Hamid memang layak menjadi Penasihat Sains Kerajaan Malaysia kerana berlatarbelakang sains tulen bukan macam Penasihat Sains Kepada Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Salleh Tun Said Keruak, seorang kaki tindas kerana berlatar belakang sains politik.

Kerja SSK kasih miskin rakyat dan mencantas individu berdaya maju, maklumlah cucu penghianat agama.

Kenyataannya berunsur sains politik bukan sains tulen misalnya isu loji arang batu, dia kata jangan politikkan. - bukankah itu namanya dia sendiri kasih politik isu @ mencetus propaganda politik.

Patut buatlah kajian sendiri atau sekurang-kurangnya mengetuai penyelidik membuat research berkaitan teknologi yang ditentang penduduk setempat itu.

Ini buat andaian pula, ketara betul tolol.

Mengikut kawan Siti lulusan sains tulen, Sains itu nature dengan kajian emperikal, pemerhatian benar, hipotesis, diuji baru kesimpulan, baru bertindak, bukan seleweng fakta, manipulasi dan reka dapatan, akhirnya mewujudkan methodologi sampah macam sang mantan bendahara.


Mukadimah: Mengikut kawan Siti lulusan sains tulen, Sains itu nature dengan kajian emperikal, pemerhatian benar, hipotesis, diuji baru kesimpulan, baru bertindak, bukan seleweng fakta, manipulasi dan reka dapatan, akhirnya mewujudkan methodologi sampah macam mamanda sang mantan bendahara.

Pengarah Pusat Kajian Kelestarian Global Universiti Sains Malaysia (USM) Prof Emeritus Datuk Dr Zakri Abdul Hamid dilantik sebagai Penasihat Sains kepada Kerajaan Malaysia bagi tempoh dua tahun berkuatkuasa 1 Mac 2010.

Jabatan Perdana Menteri (JPM) dalam kenyataannya berkata Zakri, 61, akan bertindak sebagai pegawai penasihat sains utama kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan kerajaan Malaysia.

Menurut kenyataan itu, Zakri bertanggungjawab mengemukakan dasar, strategi, prosedur, dan langkah-langkah berkaitan agenda Sains, Teknologi dan Inovasi (STI) serta tindakan kerajaan bagi meningkatkan pencapaian dan kelestarian sosio-ekonomi negara.

"Tanggungjawab beliau juga merangkumi mengoptimakan sumber dan keutamaan bagi transformasi Malaysia menjadi sebuah negara yang berteknologi tinggi, dan menjadi rujukan utama bagi negara lain," menurut kenyataan itu.

Selain mempengerusikan Majlis Sains dan Penyelidikan Negara, Zakri juga dipertanggungjawabkan untuk merapatkan hubungan jaringan antara kerajaan dan saintis serta organisasi dalam dan luar negara.

Menurut kenyataan itu, pelantikan Zakri adalah berdasarkan latar belakang beliau yang luas serta sumbangan besar dalam bidang sains di samping merupakan salah seorang Felo Akademi Sains Negara.

Anak kelahiran Pahang itu memperolehi Diploma Pertanian dari Kolej Pertanian Malaya pada 1969 dan Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Crop Science dari Louisiana State University, Amerika Syarikat pada 1972.

Beliau kemudian memperoleh Ijazah Sarjana dalam Sains (1974) serta Doktor Falsafah (PhD) pada 1976 dalam Crop Science (Plant Breeding) dari Michigan State University.

Kerjaya cemerlangnya bermula sebagai pensyarah di Jabatan Biologi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dari 1976 hingga 1979, sebelum menjadi profesor biologi di universiti tersebut sehingga tahun 2000.

Beliau juga pernah menjadi Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Penyelidikan) UKM dan merupakan bekas Pengarah Institute of Advance Studies, United Nations University di Tokyo, Jepun dari 2001 hingga 2008, serta Presiden pertama Persatuan Genetik Malaysia.

Prof Emeritus Datuk Dr Zakri memang layak menjadi penasihat sains kerana berlatarbelakang sains tulen bukan macam Penasihat Sains CM kita kaki tindas kerana berlatar belakang sains politik.

Kerja dia kasih miskin rakyat dan mencantas individu berdaya maju, maklumlah cucu penghianat agama.

Mengikut kawan Siti lulusan sains tulen, Sains itu nature dengan kajian emperikal, pemerhatian benar, hipotesis, diuji baru kesimpulan, baru bertindak, bukan seleweng fakta, manipulasi dan reka dapatan, akhirnya mewujudkan methodologi sampah macam sang mantan bendahara.